Vårdpersonal i Oskarshamn erbjuds heltid

Nu drar landstinget igång ett projekt för att infria det socialdemokratiska vallöftet om heltid till alla som önskar. Det inleds på sjukhuset i Oskarshamn där vårdpersonal som vill får ny sysselsättningsgrad från årsskiftet. Men oppositionens Lars Hamrin (fp) är kritisk.

Uppdaterad 12:47

Resursenheten vid sjukhuset administrerar så att avdelningar som får för mycket total arbetstid kan dela med sig av personalen till andra. Målet är att sen sprida projektet till resten av landstinget så att alla innan valet 2010 har fått sina önskemål tillgodosedda, och det utan att det ska kosta landstinget några extra pengar.

-Jag ser inte det här som något stort problem. Vi vet att vi idag har timanställda, visstidsanställda, övertid, som gör att vi idag har mer extra tid än vi har personer som vill jobba mer, säger Yvonne Hagberg (s), landstingsstyrelseledamot

Att få jobba heltid är en självklarhet i många brancher, men i den kvinnodominerade vården har det länge varit tvärtom. Där har arbetsplatserna genomsyrats av deltidsanställningar och trots flera år med uttalade ambitioner om att ändra på det tycker fortfarande 44 procent av dom landstingsanställda i Kalmar län inte att möjligheterna att gå upp i tjänstgöringsgrad är goda.

- Just nu är barnen större och det kostar mer och det skulle vara bra att gå upp mer i tjänst, säger sjuksköterskan vid kirurgen i Kalmar, Marie Johansson, som anställts på 80 procent, men gärna går upp till 90 procent.

Projektet som nu lanseras ska göra det möjligt för dom anställda att en gång om året ändra sin sysselsättningsgrad.

För att det inte ska bli kaos tänker sig landstingsledningen att börja på Oskarshamns sjukhus och i primärvården i en särskilt utvald kommun. De sjuksköterskor, undersköterskor, skötare och biträden som där önskar får ny sysselsättningsgrad från årsskiftet och den resursenhet som finns på sjukhuset kommer hantera eventuella obalanser.

- Om man begär ökad sysselsättningsgrad och ingen annan på min arbetsplats önskar lägre sysselsättningsgrad då kommer det ju bli så att jag kommer arbeta en viss tid någon annanstans och då kommer det administreras av resursenheten, säger Yvonne Hagberg.

Efter utvärdering ska projektet börja spridas till resten av landstinget under 2009 så att alla har fått sina önskemål tillgodosedda innan valet 2010.

Projektet får kritik av oppositionen. Folkpartistiska landstingsrådet Lars Hamrin tycker att en satsning på heltid för alla också borde innefatta vikarierna och vänder sig mot att vikarier och visstidsanställda kommer få lämna landstinget för att göra det möjligt för den fastanställda personalen att gå upp till heltid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".