10 år eller livstid för mord - fråga för Kalmar Tingsrätt

När rättegången kring mordet på en 65-årig kvinna i Oxhagen i Kalmar avslutades på torsdagen så var frågan om fängelsestraffets längd i fokus. Att den åtalade 31-åriga mannen utförde mordet har ju tingsrätten redan slagit fast.

– Jag har inte gjort det, jag betalar någon annan skuld, jag är säker på vad jag säger, säger den 31-åring som hade en relation med den 65 årig kvinna, som i november i fjol hittades död med 22 knivhugg i i bröstkorgen i sin lägenhet i stadsdelen Oxhagen i kalmar.

Kalmar Tingsrätt har redan bundit mannen vid mordet efter omfattande bevisning, främst DNA och fingeravtryck på blodiga kläder i en plastkasse, men också bilder från övervakningskameror när mannen tagit ut pengar med kvinnans kontokort.

När väl den rättspykiatriska utredningen presenterat för rätten, där det slås fast att mannen visserligen visat tecken på ångest men inte hade den allvarliga psykiska störning som krävs för att få vård istället för fängelse, så kom slutanförandena på torsdagsmorgonen därför att mest handla om hur många år i fängelse mannen borde dömas till.

– Högsta domstolen uttalar mycket klart, tio år ska vara normalstraffet för mord, säger försvarsadvokat Douglas Norrking.

Norrking såg inga skäl att döma för mer än minimistraffet för mord, som är tio år, och hänvisade till att åklagaren varken visat något motiv för mordet eller tecken på att det var planerat.

Kammaråklagare Johan Henningsson hävdade att HD-domen Norrking hänvisade till fått kritik. Han tyckte också att det inte spelar någon roll att motivet eller händelseförloppet tidigare på dagen inte är tydligt bevisade. De 22 knivhuggen talar sitt tydliga språk.

- Dom inslagen som är i det här, det övervåldet som har används, den situationen som var, den dödsångest som kvinnan måste ha kännt, dom omständigheterna är så pass allvarliga att det här ska vara livstidsstraff enligt min uppfattning, säger Johan Henningsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista