"Fel låta brottsregister styra vårdrekrytering"

Brottslingar ska inte få jobba inom sjukvården och den som i framtiden söker jobb inom vården ska tvingas lämna ett utdrag från brottsregistret. Det vill nu regeringen som la fram förslaget idag.

Enligt socialminister Göran Hägglund handlar det att patienterna ska kunna känna sig trygga i vårdpersonalens närhet.

Men Frida Moisto som går sista terminen på sjuksköterskeprogrammet i Kalmar och är tveksam till att enbart se till brottsregistret.

Hon säger till P4 Kalmar att bara för att man gjort något dumt en gång betyder det inte att man är en dålig människa.

Därför anser hon och hennes kurskamrater att uttrag från brottsregistret kan vara bra, men i kombination med intervjuer vid en anställning, så att ingen plockas bort på grund av det som står på ett papper och att de får en chans att förklara sig.

Vårdförbundets ordförande i Kalmar län Ann-Sofie Togner säger till P4 Kalmar att det är en mångfacetterad fråga som inte är lätt att ta ställning till.

- Ungdomssynder ska tillexempel inte få ställa till det resten av livet när det kommer till en karriär inom vården. Men allt beror på vilken typ av brott och hur lång tid som gått, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".