Fall av strejkbryteri har rapporterats från polishusbygget i Kalmar.

"Sveriges enda fall av strejkbryteri"

Peabanställdas arbetsuppgifter utfördes av andra entreprenörer.

Sveriges enda strejkbryteri har nu påtalats till byggföretaget Peab. Byggnads konfliktgrupp har beslutat att händelserna vid bygget av det nya polishuset i Kalmar var att beteckna som ett strejkbrott.

Det var de fackliga strejkvakterna på plats som på onsdagen uppmärksammade att arbetsuppgifter som normalt sätt skulle utföras av Peabs anställda, istället sköttes av andra entreprenörer och arbetsledningen.

Fotografier och beskrivningar av iaktagelserna skickades till Byggnads centralt i Stockholm. Efter överläggningar ger nu facket sina anklagelser till Peab, men låter sedan saken bero.

– Vi vill inte störa förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal med detaljer, säger Gunnar Ericson i Byggnads konfliktgrupp till P4 Kalmar.

– Samtidigt ser vi det självklart som mycket allvarligt - för det är ett strejkbrott - och vi får se om vi gör något ytterligare efter strejken.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista