26.000 kvadrat brann i skogen

Vid fyra olika skogsbränder runt Nybro brann totalt över 26.000 kvadratmeter på lördagen. Bränder, som än så länge saknar någon utredd orsak. När brandkåren arbetade med den andra i ordningen, och hade slut på vatten, upptäckte de ytterligare en.

Den första, i Örsjö, släckte brandkåren på en timme. Där var terrängen lättare och det fanns naturliga vattenkällor i närheten. 250 kvadratmeter skog brann vid det tillfället.

Senare på lördagseftermiddagen kommer nästa larm: 10.000 kvadratmeter skog längs en ledningsgata brinner, också det i Örsjöområdet. Där saknades vatten på plats, och tankbilar fick åka och fylla på med vatten flera gånger.

När vattnet nästan var slut upptäckte räddningstjänsten en rökpelare längre in i skogen – ytterligare en brand på omkring 8000 kvadratmeter. Brandkåren i Emmaboda fick hjälpa till med släckningen där.

Samtidigt fick Orrefors brandkår hålla jour i Nybro. Ganska snart fick också de ett larm, den här gången från Svartbäcksmåla. Mellan fyra och fem tusen kvadrat brann där, och eftersläckningsarbetet höll på också under söndagen.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista