Får välja vem.

Äldre ska få välja hemtjänst

Flera kommuner i landet inför kundval inom äldreomsorgen. Nu senast är det Västervik som vill att de som har rätt till exempelvis hemtjänst kan välja vem som ska utföra tjänsten, antingen kommunen eller privata aktörer.

I Kalmar län finns kundval i begränsad omfattning i Kalmar och Mönsterås kommuner. Men i Västervik pågår arbete med att införa kundval i hemtjänsten som helhet.

Jörgen Olsson som är socialchef i Västerviks kommun säger till P4 Kalmar att inga beslut tagits men att det skulle kunna bli så att brukaren, det vill säga den äldre, kan välja antingen en av flera kommunala hemtjänstgrupper eller en privat hemtjänstgrupp.

För Västerviks kommun innebär det inte någon merkostnad. Oavsett vem som anlitas att utföra hemtjänsten får samma summa pengar per timme från kommunen. Istället kan de olika grupperna bara konkurrera med varandra genom kvaliteten på vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".