Storbrand stoppar sågen i Långasjö

En brand i Södra Timbers sågverk i Långasjö utanför Emmaboda i dag på förmiddagen innebär ett produktionsstopp vid sågen. Det var ett barkmaskinhus som totalförstördes och sågens kapacitet är nu minskad med hälften.

Johan Blixt , platschef vid sågen i Långasjö, säger till Sveriges Radio Kalmar att det kan bli svårt att ersätta maskinen snabbt och man har ännu ingen aning om när sågverket kan nå full produktion igen. Sågverkets ledning samlades i Långasjö på lördagsförmiddagen för att omedelbart försöka ersätta det som gått förlorat.

Sågverket, som har två produktionslinjer, är obemannat på helgerna och det är alltså produktionen som ska starta på måndag som bara kommer kunna gå med halv kapacitet.

Sågverket i Långasjö producerar 280 000 kubikmeter sågade trävaror om året och har 170 anställda. Ingen människa kom till skada i branden.

Brandorsaken är okänd, det var ett automatlarm som utlöstes kvart i nio på lördagsmorgonen. Byggnaden var övertänd när räddningstjänsten kom till platsen och brandmännen fick koncentrera sig på att förhindra att elden spred sig. En teknisk undersökning ska göras på måndag.