Mönsterås gav lärarna stort lönelyft

I Mönsterås kommun får lärarna ett rejält lönelyft efter att de lokala översynsförhandlingarna nyligen avslutats. Och det var kommunen som kom med det överaskande budet på 3,5 procents lönelyft.

För lärare i förskola och fritidshem blev höjningen hela 4,9 procent, ett bud som Lärarförbundet inte kunde säga nej till.

Eva Nilsson i Lärarförbundets styrelse i Mönsterås säger till P4 Kalmar att budet var mycket högre än vad man förväntat sig och även betydligt högre än vad man kommit överens om i andra kommuner runt om i landet.

Därför var det överraskande med positivt för lärarförbundet och det krävdes bara ett möte i förhandlingarna.

Marita Danielsson tror sig veta varför kommunen var så givmilda den här gången.

- Kan tänka mig att de sett att vi ligger dåligt till i lönestatistiken, och när man jämför i lärarförvbundets ranking av ”Bästa skolkommun”, så har vi rasat ner väldigt långt ner där och bland annat så är det lärarlönerna som gör att vi blir en dålig kommun, säger hon.

Rankingen sker varje år och Mönsterås kommun har de senaste åren legat åtminstonde på övre halvan av rankingen i landet, som listar inte bara lönerna utan även tar hänsyn till lärartäthet, resursfördelning, medel till förskoleverksamhet och hur mycket man når sina uppsatta mål, osv.

Och den senaste mätningen visade på ett rejält ras. Från plats 160 till 270. En siffra kommunen inte var nöjd med, och i bedömningen ingår alltså bland annat lönerna, som i statistiken visar att Mönsteråslärarna legat efter sina kollegor i grannkommunerna med i vissa fall ett par tusen kronor. Men med det här lyftet som ger mellan 700 och 1000 kronor i löneökning till lärarna, hoppas man komma ifatt något.

Och Eva Nilsson som var en av lärarförbundets förhandlare hoppas nu på att man även i framtiden kan forstätta det goda samarbetet med kommunen, för det är ovanligt att det går så här lätt.

- Ja det är nog väldigt ovanligt, men jag tror att det goda samarbetet i Mönsterås kommun kommer fortsätta. Och vi kommer nå goda resultat både inom skola och barnomsorg framöver.

Så ni hamnar högre på rankingen?

- Det ser vi fram emot. Betydligt mycket högre.