Perssons band söderut oroar Östergötland.

Kalmars vilja söderut oroar

Östergötlands politiker vill inte gå miste om Kalmar

Politiker i Kalmar vill inte vara med Östergötland när nya regioner nu ska bildas. Det här oroar politiker i Östergötland, som önskar bilda en sydostregion.

I tidningen Dagens Samhälle säger socialdemokraten Johan Persson i Kalmar att det är naturligt att Kalmar ingår i en ny sydsvensk region istället.

2010 ska Sverige ha en ny indelning i regioner. De nuvarande länen och landstingen kan komma att delas på olika sätt och just nu pågår debatten som bäst mellan politikerna landet runt.

Oväntade lösningar
Jan-Owe Larsson, ordförande för regionförbundet Östsam, tror att det inte bara är Kalmar som kan överraska utan att många oväntade lösningar kan komma att presenteras.

– Det är ju upp till varje kommun vart man vill höra. Vi kommer säkert se ett antal kommuner som kommer att vilja lämna det nuvarande landstinget. Det är ju inget bra att ha med kommuner som absolut inte vill vara med. Jag har full förståelse för Kalmars inställning, säger Jan- Owe Larsson.

Östergötland klarar sig ändå
Om Kalmar inte vill höra till Östergötland så klarar sig östgötarna bra ändå,  det tror både Jan Owe-Larsson och Jörgen Rundgren som på torsdagen var på ett möte i Östsam om de nya regionerna.

– Men det vore synd, vi vill gärna ha med Kalmar i en framtida region, säger Jörgen Rundgren.

Raina Medelius
Sveriges Radio Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".