Faktafel i polisrapporten

80-åring skadades – polisen ringde aldrig vittne

Efter en trafikolycka förra året, lade polisen ner utredningen, utan att lyfta luren och ringa upp vittnet som såg händelsen. Alla vittnen hördes inte av polisen, och uppgifter i polisprotokollet stämmer inte, visar P4 Kalmars granskning.

Det var en 80 år gammal man som cyklade på Erik Dahlbergs väg i Kalmar, när han krockade med en bil i en korsning. Fortfarande har han ont på det ställe i ryggen, där han slog i. Minnet från händelsen är också helt borta.

Fallet lades ner
Polisen var på plats kort efter olyckan, och två av poliserna tog med sig några vittnesmål till stationen. Bland annat visas i en skiss hur mannen kom cyklande, rakt ut i gatan. Polisen kunde inte styrka brott och lade ner utredningen.

P4 Kalmar har pratat med ett vittne, som hävdar att detta inte stämmer.
– Mannen cyklade på övergångsstället, säger han.

Dessa uppgifter finns inte med i polisrapporten.

Inte vårdslöst
Trots att vittnet kan berätta att bilen som krockade med mannen hade mycket hög fart och dessutom på enfilig väg körde om en annan bil på insidan kort innan olyckan, bedöms inte detta som ett vårdslöst beteende.

– Bilen körde i mellan 90 och 100 kilometer i timmen, säger vittnet till P4 Kalmar.

Dessa uppgifter finns inte med i polisrapporten. Dessutom står det enbart att bilen körde om en annan bil innan olyckan, inte att det skedde på insidan.

Alla vittnen hördes inte
Trots att det fanns ytterligare en bil på platsen, så hördes inte alla vittnen av polis. Bara två personer får lämna sina kortfattade bilder av vad som hände i polisrapporten, och polisen följde inte upp det genom att ringa vittnena senare.

Enligt bilförarens berättelse ska den 80-åriga mannen ha kommit cyklande mitt i korsningen, och bilen ska inte ha haft en så hög hastighet.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se