Mat för miljarder slängs i onödan

Mat för miljarder slängs i Sverige varje år för att man misstänker att den blivit för gammal men mycket kastas i onödan. Beräkningar visar att svenska hushåll kastar uppemot en fjärdedel av den mat som köpts hem.

Kunskapen kring hur man förlänger hållbarheten och att lita till lukt och smak har ersatts av för stor tilltro till bäst-föremarkering säger Anna Blucher mikrobiolog vid högskolan i Kalmar. Har maten bara förvarats i kylskåpstemperatur är det inte farligt att smaka så länge maten inte luktar illa menar hon.

Mer kring hur man med enkla medel kan undvika kasta mycket mat hör du Konsument i centrum efter tre idag, tips som kan vara extra värdfulla nu när sommaren är nära med högre temperaturer och kortare hållbarhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".