Ökad risk för depression hos manliga rökare

Den som rökt en längre tid fördubblar nästan sin risk att drabbas av depressionssymtom jämfört med en ickerökare, visar en ny finsk studie som stärker tidigare rön som pekar i samma riktning.
- Det gäller män som har varit ihärdiga rökare i minst sex år, säger folkhälsoforskaren Tellervo Korhonen vid Helsingfors Universitet, som har gjort studien.

I den finska långtidsstudien har rökvanorna bland sammanlagt 36 500 personer i ett tvillingregister studerats från 1975 till 1990. Studien publiceras i tidskriften Psychological Medicine.

Det är sedan tidigare känt att rökning och depression hänger ihop, men det har varit svårt att avgöra vad som orsakar vad - om depression leder till mer rökning eller om det istället är rökningen som leder till depression. Men de nya finska resultaten styrker i alla fall en norsk studie som kom förra året, och som visade att den som rökte mer än ett paket cigaretter om dagen under flera års tid löpte så mycket som fyra gånger så hög risk att drabbas av depressionssymtom.

Exakt vad i cigaretten som skulle kunna orsaka symtomen, kan Tellervo Korhonen inte säga i dagsläget. Det kan vara långtidseffekter av nikotinet, som annars verkar uppiggande. Men snarare tror hon att det är de giftiga ämnena i cigarettröken som påverkar hjärnan. Den misstanken stöds av en färsk forskningsöversikt.

Jonas G Edlund, Vetenskapsradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".