1 av 2
Skördar torkar och bränns sönder. Foto:Johanna Ahl
2 av 2
Anette Svensson och Anders Olsson Foto:Johanna Ahl

Skördar förstörs i torkan

Bristen på regn ställer till det för lantbrukare och skogsägare. Brandfaran är stor i skog och mark och spannmål och foderskördar torkar och bränns sönder. 

För skogsägarna är risken för brand och oron för granbarkborren som trivs i det varma vädret, de största hoten. Och för de lantbrukare som haft ett bra vårbruk, har tillvaron nu vänt och istället efter kalla frostnätter där vallar frusit, och nu varmt och mycket torrt väder, förlorar delar av sina skördar.

Torrast har det varit i Oskarshamnstrakten, och Anette Svensson och Anders Olsson som både har skog och driver ett lantbruk med ett 50-tal mjölkkor strax utanför Kristdala oroar sig för hur vädret ska bli.

- Fortsätter det i den här takten och det blir lika varmt som förra sommaren då kan det bli katastrof, säger Anders Olsson till P4 Kalmar.

Röda fläckar i vallen
Paret odlar mest foder till sina mjölkdjur och i den första vallen som Anders slog på torsdagen finns stora röda fläckar som visar att det har torkat och bränts sönder.

Nu hoppas de båda på mer regn, men inte för mycket på en gång, det skulle inte markerna klara av. Och än så länge klarar de sig eftersom marker som normalt sett är alldeles för våta, nu kan brukas och ge bra skörd, om inget förutsett händer.

- Men det är ett som är säkert, man kan inte sia om framtiden och vi vet att det händer saker hela tiden som påverkar tillvaron, så vi försöker att se det positiva istället, för i slutändan brukar det alltid ordna sig, säger Anette Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".