Folkets park i Kalmar på väg att säljas

Vänstermajoriteten i Kalmar är beredda att sälja Folkets Park. Huvudbyggnaden är i så dåligt skick att det inte lönar sig att rusta upp den. Marken är istället attraktiv att bygga bostäder på.

Försäljningsplanerna finns med i majoritetens budgetförslag som presenteras på måndag. 

Förslaget kommer bara ett par år efter Kalmar kommun tog över parken från arbetarrörelseägda folketsparkföreningen. Folkets park skulle renoveras och skapas ett kulturcentrum enligt planerna. Men mycket litet har hänt sedan dess. Det främsta tillskottet än satsningen Monokrom för musikintresserade ungdomar som spelar i band i källaren. Tanken på ett kulturcentrum har egentligen aldrig varit realistisk säger kultur och fritidsnämndens vänsterpartistiska ordförande Birgitta Axelsson Edström.

- Huvudbyggnaden i parken är ett så miserabelt skick, det är så eftersatt underhåll, att det inte går att göra någonting åt det. Dessutom är läget sådant att kulturskolan inte är intresserad av att vara där.

Kulturen, inklusive musiksatsningen Monokrom, ser hon framöver hellre i Tullbroskolan vid stadsbiblioteket. I budgetförslaget nästa vecka föreslås en utredning av möjligheten till ett kulturcentrum där om ett par år, när gymnasiet inte väntas behöva lokalerna längre.

Folkets park däremot passar enligt majoriteten bättre för bostäder, även om några kulturhistoriskt viktga byggnader självklart måste bevaras, det vill säga Snuskulan, Paviljongen och Teaterladan. Också ytor runt omkring parken kan komma att exploateras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".