Få kvinnor på Visfestivalen

Få kvinnliga artister släpps in på Visfestivalen i Västervik. På årets Visfestival, som är den 42:a i ordningen, visar programmet att av 23 artister så är endast fyra kvinnor som kommer att uppträda i den den gamla ruinen. Arrangören och initiativtagaren till festivalen Hansi Schwartz är tvungen att hålla om snedfördelningen.

Hansi säger till P4 Kalmar att det alltid är för få kvinnor, men att det inte är hans fel och att han inte kan könskvotera in kvinnor. Han säger också att det inte finns tillräckligt med kvinnliga vissångare.

- Det finns många sing and songwriters, men det vill inte jag ha. Jag vill bara ha visa, antingen nyskriven eller traditionell, det är det jag vill ha va, säger han.

Hansi Schwartz säger sig vilja ha tjejer, men säger att det inte finns tillräckligt många bra. Men Jessica Persson som går på Visskolan i Västervik, ett stenkast från ruinen där Visfestivalen äger rum, säger att det är nys.

Hon säger att dels går det ut ett flertal duktiga tjejer från Visskolan varje år, och så finns det en hel del andra tjejer som är duktiga vissångerskor.

- Men de syns inte lika mycket och hör inte lika ofta, och därför tror man inte att de finns, säger hon till P4 Kalmar.

Ja hansi säger sig vilja ha tjejer . men trots det så har han även valt tre män som konfrancierer under visfestivalen. Och tittar man i progremmet så är det många av de gamla vanliga namnen man sett genom åren .

men saknas tjejer. Och finns det en ny generation . Ett stenkast från ruinen där fetivalen hålls ligger visskolan och där träffar jag eleven jessicka person och hon tycker det är nys att det inte skulle finnas fler kvinnor i den svanska visan än de m4 som uppträder vid årets visfetival. )

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".