Salve avslutat kapitel för kommunen

Det blev hårda ord och het debatt när Salveaffären fick ett avslut inom Kalmar kommun vid fullmäktige i Kalmar på måndagkvällen.

Det var ett slutgiltigt avslut för hela Salveprojektet för kommunens del då man tog beslut att avveckla, överlåta på privata intressenter och ta den förlust på 20 miljoner det kostade att komma loss för kommunen, och därmed slippa  konkurs.

Fiasko
Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Johan Persson, erkände att det varit ett fiasko som skadat förtroendet för politikerna och beslutsfattarna.

- Jag tycker man ska vara ärlig och säga att detta var ett misslyckande. Nu har vi landat i en uppgörelse med de här fastighetsägarna. För det är en uppgörelse som innebär att det kommunala engagemanget är avslutat och vid en samlad ekonomisk bedömning innebär det den minsta smällen, säger han till P4 Kalmar.

Fp ville avsätta styrelsen
Men folkpartisten Joakim Håkansson ville ha ett personligt ansvar för fiaskot och krävde att styrelsen som drev igenom Salve skulle avsättas. Ordförande i styrelsen är förre socialdemokratiske kommunalrådet Kjell Henriksson.
Joakim Håkansson gjorde en jämförelse då fullmäktige en gång i tiden sparkade slottstyrelsen efter de ekonomiska förlusterna för en misslyckad utställning.

Nu gick inte folkpartiets tilläggsyrkande igenom, fastän både moderaterna och centern ställde sig bakom. Både miljöpartiet och kristdemokarterna lade ner sina röster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".