Rikskänd vård blev vanvård

De besparingarna på infektionskliniken vid länssjukhuset i Kalmar som beslutades 2004 får allt större konsekvenser. Kliniken dras med ständig överbeläggning. Personal med spetskompetens säger upp sig. Och patienter med svårläkta sår nekas hjälp som kunde förändrat deras liv radikalt.

- Det är ju skrämmande att veta att man med ett sår som inte är infekterat skulle kunna bli frisk på 2-3 veckor, men nu istället fortsätter det likadant dag ut och dag in, säger 70-årige Göran Svensson. Sedan i höstas har han fått sina sår omlagda av distriktssköterskor i hemmet i Kalmar varannan dag.

På bordet ligger flera olika smärtstillande tabletter och såren som inte läkt av sig själv gör honom nu helt fast till sin rullstol trots att han har en sjukdom som gör att han egentligen skulle behöva röra sig.

- Musklerna förtvinar ju när jag sitter i rullstol.

Han har fått veta att han skulle kunna bli hjälpt på ett par veckor, då det går att flytta hud från andra delar av kroppen till det svårläkta såret. Men då måste Göran läggas in på infektionskliniken. Fram till det stora sparpaket 2004 hade det varit självklart att göra det. Men då en tredjedel av vårdplatserna försvunnit tvingas läkarna prioritera hårdare. De 16 kvarvarande vårdplatser räcker inte ens till deakuta patienterna - som ofta tvingas ligga på andra avdelningar - trots risk för smittsspridning.

Beslutet att skära ner på infektionskliniken togs på oklara grunder och saknade helt förankring i den utredning som gjordes inför besparingarna. Nu knakar det i fogarna på den tidigare rikskända infektionskliniken.

Den särskilda sårvårdssjuksköterskan har valt att lämna kliniken. En överläkare säger upp sig efter över 20 år. Kliniken har fått sin tredje chef på kort tid, Seth-Olof Bergqvist, som har några månader på sig att få kliniken på fötter igen, vilket enligt honom är omöjligt om kliniken inte får tillbaka dom åtta förlorade vårdplatserna.

- Det var ju det kraftiga och enligt min mening felaktiga sparbetinget som kom 2004 som förändrade förhållandena helt att jobba på kliniken till det sämre, för patienterna naturligtvis, men även för personalen, säger han

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".