"Spetskompetensen måste finnas"

Det kommer nu fler reaktioner efter P4 Kalmars granskning av konsekvenserna av besparingarna på infektionskliniken i Kalmar för tre år sen. Kenneth Fransson från Oskarshamn fick själv sina sår läkta tack vare personalen på kliniken och tror det blir svårt att ersätta förlusten av den sårvårdssjuksköterska som valt att sluta.

Även om sårvård naturligtvis bedrivs på flera håll är det på infektionskliniken i Kalmar som spetskompetensen i länet finns. Patienter med svårt infekterade sår står för den tredje största gruppen som läggs in på kliniken, men det har blivit allt tuffare att få plats sen kliniken blev av med en tredjedel av sina vårdplatser i sparpaket 2004. Och  nu väljer två av nyckelpersonerna, en läkare och den särskilda sårvårdssjuksköterskan att lämna sina jobb.

Besparingarna på infektion hade till skillnad från dom flesta andra sparåtgärder ingen förankring i någon utredning. Argumentet var istället att länssjukhuset i Kalmar också skulle spara när Oskarshamn ju fick spara så mycket. Men alla också Oskarshamnarna drabbas om inte infektionskliniken i Kalmar fungerar som den ska säger oskarshamnaren Kenneth Fransson.

- Jag har själv fått vård och de var fantastiska på kliniken. Och den här kompetensen måste finnas någonstans, och man ser många som går omkring med svårläkta sår som borde kunna få den vård som man tidigare erbjudit, säger han till P4 Kalmar.