Pengarna snart slut i bilskrotningsfonden

Intresset från bilägare att få 4 000 kr i ersättning för att skrota sin bil har fått stort gensvar

Under den första dagen med bilskrotningsfonden som var i fredags 1 juni tog Vägverket anmälningar som motsvarar minst 60 miljoner ur bilskrotningsfonden.

Det stora intresset gör att Vägverket bedömer att pengarna som finns i bilskrotningsfonden tar slut under helgen.

Totalt fanns 102 miljoner kronor i Bilskrotningsfonden vid månadsskiftet maj/juni.

Särskilda krav
Pengarna delas ut till de som uppfyller vissa krav i tur och ordning som anmälningarna kommer in och så länge det finns medel kvar i fonden. Någon skrotningsersättning för anmälningar som kommer in därefter kommer inte att kunna betalas ut.

Den 1 juni infördes nya regler vid skrotning av bilar där fordonsproducenterna fick ett utökat ansvar för att ta hand om uttjänta bilar. Systemet med skrotningsavgift och skrotpremie avskaffades och resterande medel i bilskrotningsfonden öronmärkets för att användas till skrotningsersättningen. Avsikten med skrotningsersättningen var att stimulera utskrotningen av fordon som saknar katalysator och på så sätt bidra till att minska utsläppen från fordonstrafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista