"Ruttet att inte alla autistiska får träning"

Anhöriga till gravt autistiska barn är upprörda över att landstinget inte är beredda att satsa pengar på intensivträning för alla autistiska barn i länet.

Mattias Karlsson är förälder till ett av dom få barn som fått hjälp i ett försöksprojekt. Han vittnar om att sonen Ludwig utvecklats från att inte ha varit social alls eller haft något tal till ett barn som idag har ett ordförråd med 1000 ord.

Mattias Karlsson tycker det känns ruttet att inte låta andra barn få samma chans, men säger att han inte ger upp så länge landstingets budget är definitivt avgjord, vilket sker i midsommarveckan.

Ludvig är ett av dom fyra barn i länet som under två års tid i ett försöksprojekt fått chans att träna upp sitt tal och finmotorik mm. enligt en modell, beteendevetenskaplig intensivträning, där såväl föräldrar som dagispersonal och andra får utbildning i övningarna, som ska ske 25 timmar i veckan för att nå resultat.

Personalen på habiliteringen som hjälper barn med flera olika funktionshinder har bedömt att det skulle krävas fem extra tjänster för att kunna satsa på alla autistiska barn i förskoleåldern. Något som görs i flera andra landsting i landet. Men alltså inte i Kalmar län.

Som vi berättat i P4 Kalmar tidigare finns inga extra pengar alls avsatta i budgeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista