Så ska kustmiljön räddas

På söndagen presenterades en plan för bättre kustmiljö i Kalmar sund. Initiativet kommer från Kalmar kommun, som förra året tillsatte den så kallade Kalmarsundskommissionen som arbetat i ett år med att hitta konkreta åtgärder.

Två av förslagen är att de lokala intitativen och miljögrupperna ska stöttas mer från kommunalt håll – och att dåligt renande avlopp ska åtgärdas.

Många intresserade
Ett par hundra nyfikna och engagerade privatpersoner hade samlats vid Skäggenäs på onsdagen.
– Det visar att många engagerar sig för kustmiljön, sa Anna Thore som varit Högskolan i Kalmars representant i kommissionen.

Ett års samarbete
Arbetet är ett samarbete mellan Kalmar kommun, länsstyrelsen, högskolan och lantbrukarna som började leta förslag på åtgärder redan förra året. Den tidigare miljöministern Olof Johansson har varit ordförande i kommissionen, och försökte hålla ordning på papprena, som blåste iväg i vinden.

Vassklippare visades
På eftermiddagen visades ett aggregat som klipper vass, och kan sättas fast på sidan av en båt. En räfsa hjälper samtidigt till att samla upp vassen, och därefter kan vattnen komma i rörelse igen. Övergödningen har gjort att flera vatten och vikar växt igen.

Det här är några av kommissionens förslag:

  • Att Kalmar kommun ska inrätta en tjänst för att samordna lokala initiativ för kustmiljön
  • Avsätta pengar för att ge ekonomiskt bidrag till lokala föreningar
  • Pengar avsatta till utrustning för utlåning
  • Strategiskt arbete mot dåliga enskilda avlopp
  • En kommunal policy för att göra reningen av dagvatten mer effektivt
  • Kommunen bör verka för vassröjning i samarbete med länsstyrelsen
  • Försök att hitta platser där nya våtmarker kan skapas
  • Hänsyn bör tas till fiskens lekområden när hamnr och båttrafik ska anläggas

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Fakta: Kalmarsunds- kommissionen

Kalmarsundskommissionen kom till i juni 2006 efter ett kommunalt initiativ. Länsstyrelsen, Högskolan i Kalmar, Kalmar kommun och LRF har haft representanter under ledning av den tidigare miljöministern Olof Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.