Brand i centrala Kalmar i natt efter grillfest

En person är misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet efter branden i ett hyreshus på Kvarnholmen natten till söndag. 20 brandmän kallades in och en befarad storbrand kunde förhindras. Inga personer skadades, men flera hyresgäster fick tillbringa natten på hotell.

Branden orsakades av att en engångsgrill ställts intill husväggen av trä, efter en grillfest på en balkong i hyreshuset på Larmgatan 18. Förhör kommer hållas med de inblandade och polisen har redan fått ta del av dokumentation av branden för att åklagare ska kunna ta ställning till om det ska väckas åtal eller inte.

Värmen hade spridit sig längs träfasaden och skapat en brand uppe på vinden när räddningstjänsten kom. Den hade där lätt kunnat sprida sig vidare till andra fastigheter, men räddningstjänsten fick kontroll på branden sen dom gjort hål i yttertaket och släppt ut värmen och dämpat branden med vatten.

De flesta av de boende i de 13 lägenheterna på Larmgatan 18 var inte hemma när branden började, men de som var det fick evakueras. Under tiden räddningsarbetet pågick kom fler hyresgäster hem. De flesta fick dock inte bo i sina lägenheter under natten utan fick istället bo på hotell.

Dessutom rök- och vattenskadades en butik på markplanet. 

Saneringsarbete påbörjades redan under natten. De flesta bedömdes på söndagsmorgonen kunna flytta in i sina lägenheter ganska snart.

Totalt 20 man kallades in från räddningstjänstens styrkor i främst Kalmar, Voxtorp, Rockneby och Färjestaden; även höjdfordeon från Nybro och stabsfordon från Oskarshamn var inkallade men användes inte.