Överraskning att vaccin ska subventioneras - nu ser landstinget över rutiner

Landstinget i Kalmar län togs på sängen när Gardasil, vaccinet mot livmoderhalscancer som ges till unga flickor, oväntat kom med i läkemedelsförmånen. Något som innebär att landstinget ska kunna erbjuda vaccinet på nästan alla vårdcentaler i länet, och till halva priset, 1800 kronor.

Smittskyddsläkare Claes Söderström säger till Sveriges Radio Kalmar att beslutet var bra, men att landstingen borde fått lite tid att förbereda sig och först i slutet av sommaren väntas man kunna erbjuda vaccinationer över hela länet.

I Kalmar län lutar det åt modellen att receptet skrivs ut av läkare efter undersökning, det visas upp på apoteket och betalas och vaccinet finns sedan på vårdcetnralen mot uppvisande av kvittot.  

Vaccinet kan ges till flickor mellan 13 och 18 år som helst inte blivit sexuellt aktiva ännu, och förutom skydd mot kondylom innebär det även ett skydd mot de två vanligaste pappilonvirus som orsakar 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer. Däremot inga andra sexuellt överförbara sjukdomar. Om det är 100 procent säkert mot cancer vet man heller inte, säger Claes Söderström. Inte förrän om 10-15 år.