Mordet på den 65-åriga kvinnan i Oxhagen i november 2006 var uppe i Hovrätten Foto:Nick Näslund

Oxhagsmordet: Försvaret tror på friande dom

På torsdagen avslutades hovrättsförhandlingarna mot den 31-åring som dömdes till tio års fängelse av tingsrätten för mord på en 65-årig kvinna i hennes lägenhet i Oxhagen i Kalmar i november 2006.

Kammaråklagare Johan Henningsson hoppas hovrätten ska uppfatta gärningen som mer våldsam än tingsrätten och skärpa straffet till livstid.

I hovrättsförhandlingarna har åklagaren upprepat sina argument för att den 31-åriga mannen först kvävde och sedan flera gånger stack kniven i den 65-åriga kvinnan han haft en relation med. En nyhet var det mer detaljerade utlåtande från rättsläkaren, som dock försvaret och åklagaren drar helt skilda slutsatser från.

Försvarsadvokaten Douglas Norking däremot ser bevisningen som fortsatt tunn och att den bara bygger på indicier, alltså antaganden. Hovrätten måste kunna utesluta andra scenarier än att mannen tog livet av kvinnan, och det kommer de enligt Norking inte kunna göra.

Norking räknar därmed att mannen släpps på fri fot på måndag när domstolen fattar beslut i häktningsfrågan. Slutgiltig dom kommer påföljande måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".