1 av 2
I Silverdalen har har Silverån svämmat över och fördämningar har fått förstärkas
2 av 2
Översvämningar i Silverdalen. Foto:Rebecca Berndes

Vattnet sjunker undan

Uppdaterad 13:10 Söndag
Nu börjar vattnet dra sig undan från de mest drabbade områden i Kalmar län. SMHI har nu också sänkt sin varning för höga flöden i området till klass 1. 

Är du drabbad av översvämningar?
Hör av dig till vår nyhetsredaktion 0480-45 80 00 eller maila nyheter.kalmar@sr.se

SMHI sänkte sin varning till klas ett, som innebär varning för höga flöden i Silverån och nedströms Hulingen.

50 mm i Lönneberga
Värst drabbat har trakterna kring Lönneberga och Silverdalen varit där vattnet först steg ytterligare efter gårdagens regnande. Silverdalen fick runt 30 mm och Lönneberga runt 50 mm. Snickeriet i Silverdalen som tidigare varit hotat fick ta hjälp av räddningstjänsten under natten eftersom fördämningarna inte riktigt höll måttet.

Men Leif Wigren Eriksson på räddningstjänten i Hultsfred säger att man hade marginaler att gå på, snickeriet har man klarat och nu har vattnet börjat sjunka undan.

Får åkermark översvämmad
Men det skedde på bekostnad av en lantbrukare i Hagelsrum utanför Målilla. För igår tog Emåförbundets vattendirigent Anna Nilsfors i samråd med länsstyrelsen beslutet att öppna dammluckorna helt i Hagelsrum. 15 kubik i sekunder rinner igenom där nu vilket gör att en lantbrukare som har betesmarker nedanför nu fått dem översvämmade.

Kommande dygnet väntas bli mest uppehåll och sol under måndagen. Men det väntas nya regnområden och skurar i veckan som kommer och räddningstjänten i Hultsfred har stor beredskap.

På Emåförbundet tror man att man att de åtgärder man nu gjort ska göra att inga fler ska behöva drabbas längre söderut längs med Emån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".