Infektionsläkare säger upp sig - kritisk mot sjukhusledningen

En överläkare vid infektionskliniken i Kalmar säger upp sig efter mer än 20 år som en direkt konsekvens av sjukhusledningens brist på förståelse över arbetssituationen på kliniken, som idag innebär ständig stress för personalen.

I ett skarpt formulerat brev berättar han om den ständiga överbeläggningen som gör att infekterade patienter får vårdas på andra ställen på sjukhuset - och att de upprepade påstötningarna till sjukhusledningen inte hjälpt.

Sveriges Radio Kalmar berättade redan för en månad sen om läkaren Hans Linds väntade uppsägning, och även att den särskilda sårvårdssjuksköterskan sagt upp sig.

En utredning över situationen på infektionskliniken lämnades nyligen till sjukvårdsledningen, och det pressade läget på infektion bekräftas sen länge av andra klinikchefer på sjukhuset, men trots det har ännu inga besked om utökade vårdplatser givits.

Hans Linds brev ger en förklaring till varför det skulle kunna vara så.

- Jag upplever att missnöjet med rådande arbetsförhållanden inte når upp i organisationen. Landstinget idag är en utpräglad linjeorganisation med stort avstånd mellan ”golvet” och landstingstoppen vilket sannolikt bidrar till detta förhållande, skriver Lind.

Utredningen som blev klar i mitten av juni gjordes av tillförordnade chefen på infektionskliniken under våren, Seth-Olof Bergqvist, som pekade på flera åtgärder som krävs för att få kliniken på fötter. En oundviklig sådan är, precis som Hans Lind nu utrycker i sitt avskedsbrev, fler vårdplatser.

Det var i samband med det stora sparpaketet 2003 som infektionskliniken miste 8 av sina 24 vårdplatser, utan någon konsekvensutredning, och utan förankring i den konsultrapport som föregick sparpaketet.

Nu ligger såväl Bergqvists utredning, som Hans Linds brev på de högsta tjänstemännen och politikernas bord.

- Jag hoppas detta kan vara en signal på det behov av förändringar som måste genomföras. Annars kommer landstinget inte att kunna rekrytera nya duktiga och kompetenta medarbetare inom samtliga personalkategorier, avslutar Hans Lind sitt brev.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista