Flera nya lagar börjar gälla 1 juli

Nya lagar från 1 juli

Billigare hushållstjänster, dyrare trafikförsäkring och svårare att fuska med bidrag. Det är några förändringar i lagen som börjar gälla från och med söndagen 1 juli.

16 nya lagar och 44 förordningar gäller för oss att hålla reda på, utöver de 1 200 lagar och 2 200 förordningar som redan finns.

Några av förändringarna kan du läsa om här nedan.

Hushållsnära tjänster
Möjligen blir det något mer tid över för det med de nya skattelättnader för hushållstjänster som införs. Varje person får dra av upp till 50 000 kronor per år på tjänster som till exempel städning, omsorg och barnpassning.

Från samma tidpunkt blir det dyrare att ha ett motorfordon. En skatt på trafikförsäkringen införs med 33 procent, vilket ger cirka 700 kronor i ökade kostnader per år. För alla som dessutom åker ut och in i Stockholm återinförs trängselskatten den 1 augusti med samma avgifter som förra gången. En skillnad är att avgifterna blir avdragsgilla.

Momsregler
Om pengarna tar slut så försök inte fuska med bidragen. En ny lag, bidragsbrottslagen, ska göra det lättare att upptäcka bidragsfusk. Straffskalorna motsvarar i stort sett de som gäller för bedrägerier.

Men i gengäld blir det lättare att köpa ett sjukhus från den 1 juli. Den så kallade stopplagen, som förhindrat landstingen att överlåta driften av sjukhus till privat regi, slopas. Även stopplagen för försäljning av allmännyttan tas bort. Tillstånd från länsstyrelsen behövs inte längre.

För företag inom byggsektorn införs omvänd momsskyldighet för att stoppa skattefusk i branschen. Det innebär att det blir företaget som köper en byggtjänst som blir skattskyldigt och inte säljaren. Ändringen görs för att köparen inte ska kunna dra av för moms som sedan inte betalas av säljaren.

Om det blir mycket regn i sommar och du funderar på att sola på solarium, så kan det vara bra att veta att kommunerna övertar tillsynen från Statens strålskyddsinstitut.

Älgjakten
Och till älgjakten i höst kan det vara bra att veta att viltvårdsavgiften höjs till 300 kronor. Och att Djurskyddsmyndigheten avvecklas.

Ungdomar som inte vill fortsätta plugga i höst kan få det lättare att få jobb. Arbetsgivaravgifterna halveras för personer som fyllt 18 men inte 25 år, med undantag för ålderspensionsavgiften. En annan förändring är att dagens aktivitetsgaranti avskaffas och ersätts av jobb- och utvecklingsgarantin. För nyanlända flyktingar införs så kallade instegsjobb.

Får man ändå inget jobb är det bra att komma ihåg att rätten att få söka jobb inom det egna yrket och bostadsorten de första 100 dagarna avskaffas.

Och för den som går i skolan är det bra att veta att lärare nu får större möjligheter att omhänderta föremål som används störande och flytta stökiga elever mot föräldrarnas vilja. /TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".