Pelle Holmberg spanar efter alger på Bjärbybadet på norra Öland Foto:Leif Johansson

Algspaningen har startat

Från och med söndagen 1 juli fram tilll mitten av augusti kommer det att göras algprognoser för de nordöländska badstränderna.

Det är Högskolan i Kalmar som samanställer uppgifterna som sex frivilliga algsapanare samlar in varje morgon. Men i år till skillnad från 2006, är det bara stränder i Borgholms kommun som registreras. Inga andra kustkommuner ville vara med i år eftersom de ansåg det vara för dyrt.

Pelle spanar
En av algspanarna Pelle Holmberg, säger att han går till Bjräbybadet vid sextiden varje morgon. Där tar han ett vattenprov, ett fotografi och kontrollerar bland annat salthalt och temperatur.

- Vi levererar in uppgifterna i en databas som högskolan har och det ska vara klart före klockan nio så att de som vill besöka oss ska kunna se hur det ser ut här, säger Pelle Holmberg.

Helt frivilligt
Pelle Holmberg gör detta helt frivillig fram till mitten av augusti. Och trots att han är där varje dag kan man inte säga hur det kommer se ut.

- Det är allting någonting som skiljer sig från dagen innan, och det har mycket att göra med hur vindarna blåser. Både hur det ser ut på stranden och temperaturen i vattnet, säger Peller Holmberg.

Fröken Alg hittar du på hik.se/alg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".