F-kassan får ta ränta på skulder - men ger ingen för väntetider

Försäkringskassan får börja ta ränta på skulder som försäkrade har. Däremot får privatpersoner som fått vänta på sina försäkringspengar ingen ränta på den skulden. Det är innebörden i en lagändring sedan första juli.

Det vanligaste kravet som Försäkringskassan har på privatpersoner rör bostadsbidraget. Om det är så att man har fått en för hög ersättning, eller ersättning som man inte har rätt till, så ska man betala tillbaka pengarna till Försäkringskassan. Lagändringarna innebär att Försäkringskassan nu kan ta ut en ränta på de skulder som inte har betalats i tid.

Hur hög ränta man ska betala varierar. Om man tillsammans med Försäkringskassan har kommit överens om en avbetalningsplan, eller om man har fått uppskov med betalningen, så ligger räntan på nästan 6 procent. Om man däremot saknar avbetalningsplan och inte betalar i tid så ligger dröjsmålsräntan på 11 procent. 

Det är Försäkringskassan som avgör om de vill ta ut någon ränta – de kan alltså välja att inte göra det. Däremot behöver inte Försäkringskassan själva betala någon ränta när de är skyldiga pengar, och när utbetalningen tagit lång tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista