Byagården i Påryd är numera ungdomarnas hem Foto:Nick Näslund

Flyktingbarn mår dåligt i Påryd

Det har gått två månader sedan åtta pojkar i 17-årsåldern flyttade in i Byagården i Påryd. Men flera av pojkarna mår dåligt och vill bort från Påryd.

Pojkarna är ensamkommande flyktingungdomar från Irak, Afghanistan och Somalia med många traumatiska upplevelser bakom sig.

Livet i Påryd är en stor omställning och alla mår inte bra. Zana Moxles från Irak är olycklig på boendet i Påryd och har svårt att sova om nätterna.

För Sveriges radio Kalmar berättar Zana Moxles med tårar i ögonen att han inte kan sova om nätterna. Han kan inte sluta tänka på Irak och på när hans pappa blev mördad. Han trivs inte i Påryd och tycker inte att personalen lyssnar på hans problem.

Zana har varit i Sverige i sju månader. Innan han flyttades till Byagården bodde han tillfälligt i Märsta och helst av allt vill han åka tillbaka dit.

Annika Magnerot är föreståndare för flyktingboendet i Påryd.

- En sådan här reaktion är inte konstigt, eftersom de har fått sina liv uppochnervända, säger hon.

Annika Magnerot menar också att det är ett problem att ungdomarna bor så länge i tillfälliga boenden innan de flyttas till Påryd.

- Att vilja flytta tillbaka till där man var först och där man fått ner rötterna först är inte allt konstigt, och det är väldigt olyckligt att det blivit så här.

- Det bästa hade varit att de ungdomar som söker asyl, inom några dagar kommer till de boende de blir anvisade till, så slipper vi ha den här situationenen, för den är inte lycklig för någon, säger Annika Magnerot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".