Osäkerhet om storregioner

Plötsligt är framtiden för hur och när dom nya svenska stor-regionerna ska bildas ännu mer oviss än tidigare.
Igår skrev fyra borgerliga regeringsrepresentanter på Dagens Nyheters debattsida att dom vill stoppa Ansvarskommitténs förslag att dela in Sverige i regioner och att de istället ska skapas genom lokala initiativ.

- Det är bra, tycker centerpartiets Anders Åkesson som är riksdagsman från Kalmar.
- Jag upplever att man säger nej till centralt uppifrånperspektiv och att man istället bejakar att man regionalt tar initiativ till en regionbildning, säger han.
Men socialdemokraternas riksdagsledamot från länet, Desirée Liljevall,  håller inte med. Hon menar att Ansvarskommittén, som började sitt arbete under den socialdemokratiskt ledda regeringen, inte ville tvinga på statliga idéer uppifrån.
- Det har egentligen varit Ansvarskommitténs idé från första början att det ska komma underifrån men här kastar man bort allt som redan är gjort och lägger ansvaret ute på regionerna, säger hon.
Men centerpartiets Anders Åkesson tror att exempelvis Kalmar län, tillsammans med grannlänen, klarar av den här processen själva och att det blir naturligt att sikta på att få regionen klar till ett valår, som 2010 eller 2014. Detta trots att den borgerliga regeringen inte längre vill slå fast ett tydligt slutdatum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista