Dålig brandsäkerhet på många campingar

Trots att campingägarna har ett ansvar för att förebygga bränder så klarar inte alla campingar av räddningsverkets rekomendationer.

Sveriges Radio Kalmars reporter besökte oanmäld två campingar på Öland tisdagen den 3 juli för att se hur de klarade av att leva upp till 2 kap. 2 § i lagen om skydd mot olyckor som säger att det är ”ägarens eller nyttjanderättshavarens ansvar att se till att anläggningar håller en acceptabel brandsäkerhet. För att förhindra att brand uppkommer skall flera säkerhetsåtgärder vidtas på campingplatser”.
Bland annat ska husvagnar och/eller förtält placeras så att avståndet till närmaste förtält eller husvagn inte understiger 4 meter. På Kapelluddens Camping i Borgholm stod 30 av de 150 husvagnsseten närmre än fyra meter från varandra. På Köpingbadens Camping, Köpingsvik, Öland fanns 32 husvagnsset när vi besökte den. 14 stod mindre än fyra meter från ett annat husvagnsset. De flesta av dem stod i en lång rad med havsutsikt och enligt campingägaren Elsa Lidheim är det säsongsgästerna som står där av egen vilja.

Handbrandsläckare eller annat brandredskap skall finnas tillgängligt för gästerna.

I rekomendationerna nämns 50 meter som lämpligt avstånd. På Kapelluddens Camping hade 55 av de 150 husvagnarna längre än 50 meter till närmaste brandsläckare.
- Det är något som vi jobbar på. Vi håller på hela tiden. Det är väsentligt bättre nu än för två år sen bara, säger vaktmästare Pelle Sundin som räknar med att kunna leva upp till kraven till nästa säsong.
Närhet till brandsläckare inom 50 meter saknades i samtliga fall på Köpingbaden den 3 juli eftersom servicebyggnadens två brandsläckare var bortplockade. Förklaringen angavs vara att dom plockar bort dom på midsommarafton då det är mycket bus på campingen och istället har vakter i tjänst som kan rycka in. Sen har de glömt att ställa dit brandsläckarna, tills vi påtalade bristen elva dagar efteråt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista