Trafikolyckor med dödlig utgång i Kalmar län hade kunnat undvikas, enligt NTF.

NTF: "Bättre vägar hade räddat liv"

Hälften av dödsolyckorna i Kalmar län hittills i år hade kunnat undvikas om vägarna hade haft nollvisionsstandard. Det visar den undersökning av samtliga dödsolyckor i trafiken som NTF har gjort.

NTF har granskat samtliga dödsolyckor i hela landet som skett under första halvåret i år, det rör sig om sammanlagt 201 personer som miste livet. I Kalmar län handlar det om fem personer.

NTF har studerat olyckorna utifrån ett nollvisionsperspektiv och har bortsett ifrån att det oftast är den enskilde personens fel att en olycka inträffar, och istället tittat på omgivande faktorer, som skulle kunna mildra effekten av olyckan, i vissa fall förhindra dödsfall.

Man har tittat på vad som hänt om vägar, regelsystem och annat varit anpassat efter nollvisionen. Att alla vägar med 90 kilometer i timmer hade mitträcken eller seperarde vägbanor, att sidoområden var mer förlåtande, att ingen ska riskera att utsättas för en sidokollision med hastigheter över 50 kilometer i timmen.

Det är gränser som Vägverket själva satt som människan klarar av fysiskt och mentalt. Tomas Carlsson säger att NTF med den här undersökningen vill väcka debatt så att vi snabbare får säkrare vägar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".