Ditt namn kan ändras av någon annan

Vem som helst kan ändra ditt namn hos Skatteverket.

Det behövs bara en namnunderskrift på en inskickad blankett för att verket ska tro på att du är du och namnändringen ska genomföras hos register över hela Sverige. Och blanketten kan vem som helst få tag i - via Internet.

Marie Ahlqvist Bresle är folkbokföringsjurist på Skatteverket och berättar att det går snabbt att få sitt namn ändrat. Följer det nya namnet reglerna, och till exempel inte väcker anstöt, så registreras det direkt.

- Namnändringen skickas till alla myndigheter och registreringen tar bara några dagar, berättar hon.

Det här sättet går att jämföra med rutinen när man till exempel ska ändra adress - då måste man först måste beställa hem en blankett till sin egen brevlåda, via telefon eller Internet. På så sätt vet Svensk Adressändring att anmälningsblanketten kommit till rätt hushåll. Alternativt går det att legitimera sig direkt hos Postens företagscenter i landet.

Men att visa upp legetimation behövs inte för att byta ditt eget namn - hos Skatteverket, som inte kan vara helt säkra på att det är rätt person som ansökt om det nya namnet.

- Det kan vi förstås inte veta men vad jag känner till har det aldrig hänt, säger Marie Ahlqvist Bresle.

- Skulle det hända så upptäcks det nog snabbt och då åtgärdar vi det direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".