MRSA-smitta på länssjukhuset

Vid länssjukhuset i Kalmar har fyra patienter var för sig isolerats på infektionskliniken sedan de smittade av MRSA, en bakterie som är motståndskraftig mot vanlig antibiotika.

Smittan upptäcktes i förra veckan men dess ursprung har trots mängder av prover inte kunnat spåras.

MRSA orsakar normalt inte några infektioner hos de drabbade, men smittan är svår att bli av med på sjukhusen och smittspårningen för ofta med sig markant ökade kostnader, skriver Östran.

FAKTA/MRSA:

* MRSA är benämning på en bakterie som är motståndskraftig mot vanlig antibiotika och kan orsaka sår eller andra infektioner.

* Gula stafylokocker är en vanlig bakterieart som förekommer överallt i vår omgivning, var tredje person har dem i näsan och var tionde på huden.

* MRSA är en vidareutveckling av samma bakterie som är resistent mot vanlig antibiotika och som dessutom sprids väldigt lätt, i synnerhet i sjukhusmiljöer.

* De är inte farligare än vanliga stafylokocker men eftersom MRSA är resistenta mot antibiotika är de svårare att behandla om smittan överhuvudtaget skulle gå så långt att behandling blir nödvändigt.

* Därför krävs det att den smittade patienten isoleras i ett eget rum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".