Låna pengar av hyresgäster är olagligt

De kommunala bostadsbolagen Byggebo i Oskarshamn AB och Mönsterås bostäders verksamhet med att långa pengar av sina hyresgäster är olaglig. Det har finansinspektionen FI slagit fast och nu kräver FI att verksamheten upphör inom sex månader.

Sammanlagt handlar det om fyra småländska bostadsbolag som låtit hyresgäster öppna sparkonton i bolagen, räntan har sedan använts för att sänka hyran för hyresgästen. Men finansinspektionen säger ner till verksamheten. Bostadsbolagen är inga banker och får inte enligt lag driva bankverksamhet menar FI.

Finansinspektionen kräver nu att Byggebo i Oskarshamn AB, Mönsterås Bostäder AB, Växjöhem AB och Bostadsaktiebolaget Vätterhem i Jönköping avvecklar sin låneverksamhet inom sex månader.

Registrera sig
Enligt Finansinspektionen skulle konstruktionen vara tillåten om bostadsbolagen var registrerade som inlåningsföretag. Men ett inlåningsföretag får ta emot högst 50 000 kronor från en konsument. De fyra bostadsbolagen har meddelat Finansinspektionen att den låga beloppsgränsen gör verksamheten meningslös.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".