Plastbarriär ska skydda mot alger

Plastbarriärer i havet testas just nu i Kalmar för att försöka stoppa de giftiga alger som finns i Östersjön.

Det är i ett pilotprojekt hos Kalmar kommun, vid Rafshagen utanför Kalmar, som PVC plast lagts ut i vattnet som går ner en halvmeter under ytan för att hindra de alger som flyter att nå stranden, rapporterar TV4 sydost.

Ännu har inte barriären i plast testats till fullo eftersom algblomningen ännu inte tagit fart, men vattnet är grumligt och det väntas mer alger när sol och värme får algerna att frodas.

Inte prövats ännu
Algbarriären har ännu inte satts på prov men man har höga förväntningar och hoppas att turisterna stannar kvar om man lyckas. - Vi får ju många påringningar om att det är mycket som flyter runt i havet. Och det är ju inte skoj om man är turist eller badare då vill man ju ha det rent, säger Jan-Alvar Svensson från Kalmars gatu- och parkkontor till TV4Nyheterna.

Tidigare år har man använt maskiner för att hålla stranden fri från alger något som har kostat mycket pengar, den här metoden blir mycket billigare om det fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".