Inte Samhalls ansvar när personalen genar över järnvägsspåren

Ledningen för Samhall har under lång tid känt till att de arbetare på Samhall som tågpendlar till Lessebo från Emmaboda och Växjö, genar över järnvägsspåren för att komma till jobbet.

Det är livsfarligt att gena över spåret, men det har skett under många år och först nu sätter Samhall stopp för det. .

På frågan varför Samhall inte reagerat tidigare svara Thomas Persson, arbetsområdeschef för Samhalls Växjöregion där Lessebo ingår, att det man kan göra är gjort, och det handlar mycket om information och att belysa riskerna som finns genom att bete sig på det här sättet.

Tågpendlarna från Växjö och Emmaboda tycker att dom hamnat i en omöjlig sitution efter Samhallsledningens uppsträckning.

Tågtiderna gör att de under flera års tid genat över dom obevakade järnvägspåren i Lessebo för att slippa gå den cirka 20 minuter långa omväg till jobbet bland annat på den starkt trafikerade Rv25.

Måste få hjälp med transport
Det handlar om människor med olika funktionshinder och irriatationen och kritieken mot Samhalls ledning är stor: Sätt in transport i så fall så vi har en chans att komma i tid, tycker bland andra Mikael Nilsson som tidgare varit fackligt engagerad på Samhall.

- Ja det är ett rimligt krav. Man transporterar idag från Nybros station till enheten i Nybro, och jag tycker att de människor som arbetar i Lessebo är precis lika mycket värda som de i Nybro.

Men enligt Thomas Persson är det inte Samhalls ansvar.

- Precis om för vilket annat företag som helst, är det egen privat tid, tills dess att man stämplar in, säger han.

Håller inte med
- Nej det är det inte, för vi har inte sökt att jobba på Samhall, man blir anvisad till Samhall. Om det inte passar i privata arbetslivet, kan man säga upp sig och söka sig därifrån, det kan inte vi, säger Mikael Nilsson som jobbar på Samhall.

- Vi får ta upp diskussionen individuellt med de personer som berörs mest, efter semestern när vi träffar arbetstagarna igen. Men grundinställningen är att det är egen privat tid och deras eget ansvar att ta sig till och från arbetet, säger Thomas Persson arbetsområdeschef på Samhall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".