Hårdare krav på enskilda avlopp

Kraven på rening av enskilda avlopp kommer bli hårdare och det kan bli en dyr historia för många privatpersoner.

När kraven på rening ökar och hårdnar kommer kommunerna se till så att alla enskilda avlopp fungerar. I känsliga områden kan det till och med bli krav på att man installerar minireningsverk.

Anders Magnusson i Mortorp har en trekammarbrunn och infiltrationsanläggning alldeles intill Hagbyån, och är en av de som riskerar att tvingas investera i ett reningsverk.

- Det tycker jag verkar lite väl överdrivet, sgäer han.

Skulle ekonomin tillåta en investering på 100 000 kronor för att rena avloppet?

- Det skulle det inte göra, och det räcker ju inte med det vad jag förstår eftersom de måste kollas var och vartannat år sedan, så nej det täcker inte, det klara man inte av, säger Anders Magnusson.

Bara i Kalmar kommun finns runt 2 500 hus som inte är anslutna till kommunala avloppet. I Borgholm är det över 4000, och så ser det ut i kommun efter kommun. 

Och många av de enskilda avloppen har dålig rening. Fyra av tio fungerar inte alls som de ska enligt Naturvårdsverkets beräkning.

För många innebär det att dom måste skaffa ny trekammarbrunn och infiltration, en kostnad på runt 40 000 kronor. Men de som bor på känsliga ställen, så som i närheten av vattendrag,  kan tvingas betala runt 100 000 för sin rening.

Anna Carnelius, är miljöinspektör i Kalmar där man står i begrepp att börja inventera avloppen för att se vilka som måste åtgärdas. Och även om det är dyrt menar hon att något måste göras åt avloppen. 

- Hade det varit ett hus i hela kommunen som hade dåligt avlopp hade det inte gjort så mycket, men när det nu rör sig om kanske 1 500 hus som har dåliga avlopp, då är det ganska mycket näringsämnen som kommer från de avloppen. När det gäller fosforutsläpp så är enskilda avlopp andra största källan efter lantbruken, säger hon.

Men anders Magnusson som investerat runt 50 000 kronor på sin trekammarbrunn och infiltrationsnläggning har svårt att se att han skulle behöva invesera kankse dubbelt så mycket i reningen

- Det känns lite onödigt med ett reningsverk till en familj, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".