Två farliga oljefartyg passerar vår kust varje dag

Varje dygn passerar ett eller två oljetankfartyg som är i mycket dåligt skick utanför vår kust, enligt Kustbevakningen. Oljetankern Prestige som sjönk utanför spanska atlantkusten i förrgår passerade utanför Utklippan i Blekinge för bara några dagar sen.
Och det är många äldre fartyg med enbart enkelskrov och dålig säkerhet som passerar vår kust säger Thomas Fagö som är chef för kustbevakningens räddningstjänst. Problemen med de gamla nedslitna oljefartygen har stötts och blötts i många år. 1995 enades man i FNs sjöfartsorgan IMO om att alla enkelskrovsfartyg ska vara borta år 2015. Fram till detta år förväntas transporterna av olja på Östersjön öka med 40 procent och det är Ryssland som ökar sin oljeexport via Östersjön. Thomas Fagö tror att det blir svårt att stänga ute dessa skorvar från den känsliga Östersjön före denna tidpunkt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".