Nu kan man komma åt telemarketing från utlandet

Många som anslutit sig till Nix-registret för att slippa samtal från olika telefonförsäljare, får ändå samtal från telemarketingföretag. Företagen har nämligen flyttat utomlands för att försöka komma runt Nix-registret, men de begår lagbrott även utomlands och riskerar ändå att bli stämda på uppemot fem miljoner kronor.

Cecilia Hurtig som är jurist på Konsumentverket säger till Sveriges Radio att lagen är solklar vad gäller det här. De som har tydligt tagit ställning och inte vill bli uppringda av försäljare eller marknadsförare, ska slippa det och det gäller i hela EU. 

Och även om man på Nix Telefon är väl medvetna om hur lagen ser ut, så kan man inte direkt bli av med telefonförsäljarna som ringer Nix-registrerade kunder.

Men om de får in många anmälningar går ärendet vidare till Konsumentverket som kan ta hjälp av sina europeiska kollegor och komma åt telemarketingföretagen, det säger Axel Tandberg, jurist på Nix Telefon.

För från och med förra året trädde en ny EU-förordning i kraft. Den gör det möjligt för Konsumentverket att vända sig till utländska motsvarigheter och genom dem få stopp på företag som överträder lagstiftningen.

Eftersom marknadsföringslagen bygger på direktiv från Europarätten, som gäller i hela EU, så kan myndigheter från olika länder nu enkelt samarbeta.

Konsumentverket kan dels begära att en utländsk myndighet ska gripa in, begära information från dem, eller skicka ut varningar, till exempel om oseriösa telefonförsäljare. Och konsekvenserna för de telemarketingföretag som inte respekterar Nix-registrerade kunder, kan bli stora. Konsumentombudsmannen kan förbjuda marknadsföringen hos företaget, företaget kan förläggas med vite på uppemot en halv miljon kronor, eller som värst kan det bli tal om en marknadsföringsavgift, på uppemot fem miljoner kronor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista