Skånetrafiken lämnar svar om Öresundstrafiken

Under fredagen ska Skånetrafiken lämna sitt yttrande till Länsrätten i Skåne, som utreder om det var rätt att tågoperatören DSB First vann upphandlingen om Öresundstrafiken. Det är efter attt SJ har överklagat beslutet som man nu utreder upphandlingen.

Först när rättens beslut kommer, kan parterna börja skriva avtal och det är fortfarande inte säkert om Kalmar kommer med. Öresundstrafiken måste i så fall utnyttja sträckor, där SJ idag har monopol.

Det är två tågoperatörer, danska DSB och brittiska First Group som tillsammans vann kampen om Öresundstrafiken, en tågkarta som under SJ:s tid sträckt sig upp till Kalmar som en av trafikens ändhållplatser. Men på kust till kust banan har SJ monopol på trafiken. 

SJ har överklagat beslutet att DSB First vann slaget om Öresundstrafiken. Upphandlingen gäller för tidsperioden 2009 till 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista