Många öppna vårdplatser under sommaren, men det har kostat.

Alla vårdplatser hålls öppna i Västervik och Oskarshamn

Medicinklinikerna i Västervik och Oskarshamn har klarat sig bättre än Kalmar i sommar. I Kalmar som drog ner på vårdplatser för att klara semesterperioden har det varit ständiga överbeläggningar, medan Oskarshamn och Västervik haft mer gynnsamt läge sedan alla vårdplatser hållits öppna.

I Oskarshamn säger dock verksamhetschefen Lars Sköldstam att det har kostat på att få ihop det hela. Det har tärt på personalen som ställt upp och inte tagit ut full semester.

På medicin i Västervik där också alla vårdplatser hållts öppna har sommaren varit bättre än tidigare, med ovanligt få överbeläggningar, vilket tillförordnade verksamhetschefen Henrik Joborn förklarar med god planering i god tid och där duktiga vikarier och några enstaka från bemanningsfirmor och dessutom ett gott samarbete med kommunerna fått det hela att gå ihop.

Men på sjukhuset i Kalmar där medicinkliniken tvingades dra ner med 22 vårdplatser samtidigt som antalet vårdtagare inte minskat har det alltså varit ordentligt snurr med ökad vårdtyngd och patienter som flyttats mellan avdelningar för att skapa utrymme åt mer behövande.

Läget har underlättats av att andra kliniker på sjukhuset haft mindre att göra än vanligt i sommar och därför kunnat ställa upp med vårdplatser. Sjukhuschefen Carl-Eric Nordgren som tycker det hela fungerat väl ser inte man kunnat planera sommaren annorlunda, genom att till exempel ha haft öppet fler platser på medicin och minskat på annat håll.

– Om man ska behålla mer platser på medicin så måste man ha van personal som bemannar de här platserna med, har man inte det så blir det ju som att lägga dem på en annan klinik. Problemet är att folk måste ju ha semester, säger Carl-Erik Nordgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".