Socialstyrelsen ändrar reglerna för sjukskrivning.

Socialstyrelsen stramar åt: Nya tider för arbetsgivarna

Det kan bli en stor omställning för arbetsgivarna när riktlinjerna för sjukskrivning nu stramas upp av Socialstyrelsen. För kommuner och landsting gäller det framförallt de många anställda som drabbas av utmattningssyndrom.

– Framförallt så måste vi ju se över de rutinerna som vi har idag och så får vi ju lära oss att tänka i nya banor, säger Eva-Lena Sjöbeck Chytraeus, personalkonsulent på Emmaboda kommun.

Det har varit lite olika besked de senaste dagarna om hur de nya riktlinjerna för sjukskrivningar som Socialstyrelsen tagit fram ska se ut, men en huvudlinje ser ut att vara att snabbare sätta in insatser så att de anställda kan komma tillbaka till arbete.

Redan efter tre veckors sjukskrivning på heltid ska en anställd med klassiska utmattningssyndrom som sömnsvårigheter kunna börja en succesiv återgång till arbetet efter en åtgärdsplan.

Inga av de personalchefer och personalkonsulenter på kommuner och landstinget i länet som Sveriges Radio Kalmar talat med vågar dra några långtgående slutsatser av vilka förändringar det kommer innebära för arbetsgivaren.

Men mer fokus på det förebyggande arbetet nämns av bland annat personalkonsulenten i Nybro, Inger Rydbrink, som ser många problem som måste lösas framöver, bland annat hur kommunen snabbt ska erbjuda annan sysselsättning för den som bränt ut sig ordentligt på en arbetsplats.

– Om man blir triggad bara av att komma tillbaka till sin arbetsplats och mår dåligt av att bara befinna sig på sin arbetsplats. Hur gör man då liksom? undrar Inger Rydbrink.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".