Splittrad ö. Det ser dystert ut i söder.

Mörbylånga förlorar på konkurrensen

Det är svårt för Mörbylånga att stå sig i konkurrensen från den andra tätorten i kommunen, Färjestaden. Ett år efter att Systembolaget lades ner pratas det om ännu fler nedläggningar till Färjestadens fördel.

Mörbylånga får mycket konkurrens från Färjestaden. Samtidigt som allt fler företag etableras och fler bostäder byggs i Färjestaden så riskerar Mörbylånga förlora flera viktiga samhällsfunktioner.

Nyligen lades Systembolaget ner och eventuellt måste högstadieungdomarna ta skolbussen till Färjestaden istället i framtiden.

Många anser att den negativa trenden började när sockerbruket lades ner i början av 90-talet, och att ju mer Mörbylånga hamnar i skuggan av Färjestaden desto mer påverkar det. Också resten av södra öhalvan riskerar att falla i glömska. Många turister åker idag inte längre söderut än till Färjestaden när de besöker Öland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".