Olyckan inträffade på järnvägsstationen i Kalmar.

16-åringen vårdas i Linköping

En 16-årig pojke från Ruda vårdas på universitetssjukhuset i Linköping efter att ha fått ström genom kroppen efter att ha klättrat upp på en tågvagn på centralstationen i Kalmar tidigt på fredagsmorgonen. 

Det var i morse vid 4-tiden som en 16-årig pojke från Ruda skadade sig på centralstationen i Kalmar. Pojken hade varit på fest i Kalmar och väntade på morgonbussen. Han och hans kompisar började leka på spåren och han klättrade upp på en av tågvagnarna. Där kom han i kontakt med en elledning och fick 16.000 volt genom kroppen. Han föll medvetslös till marken och fick hjälp av sina kompisar att hålla öppna luftvägar fram tills han kunde föras till sjukhus med brännskador både på benen och ryggen.

Räddningstjänsten fick larmet 20 minuter över fyra, och inledde arbetet med att stänga av strömmen på spåret.

Pojken var vid medvetande när han fördes till länssjukhuset i Kalmar. Han ska ha fått brännskador på ben och rygg, och fördes med allvarliga skador under förmiddagen till specialistvård i Linköping.

Han opererades där akut under fredagen och ny operation kommer ske under lördagen. 

Olyckan i Kalmar är den tredje olyckan av det här slaget i södra Sverige bara i år och båda de två tidigare olyckorna har slutat med döden.

En person behöver inte ens vidröra elledningen på en tågvagn för att få 16 000 volt genom kroppen. Vad som händer är att det bildas en ljusbåge kring ledningen och det räcker med hålla handen en decimeter ifrån för att få ström genom kroppen. När en person träffas av så mycket som 16 000 volt kan fingrar brännas av, kläder fatta eld och man får väldigt allvarliga brännskador.

- Jag tror kanske att man inte inser hur farigt det är. Just det att man behöver inte vara emot ledningen för att skadas, säger Kennet Emriksson vid räddningstjänsten i Kalmar.

Pojken är hemmahörande i Ruda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".