Arbetstidsblockad vid två av länets tidningar

Journalistförbundet sa på fredagen nej till medlarnas bud. Därmed togs på fredagseftermiddag 2200 journalister på 70 tidningar ut i arbetstidsblokad.

De anställda får i första skedet inte jobba mer än 40 timmar per vecka och 8 timmar per dag.

Av länets tidningar berörs Barometern-OT och Östran/Nyheterna vars chefredaktör Lennart Holmerin säger till Sveriges Radio Kalmar att konflikten inte kommer att märkas nämnvart för läsarna de första dagarna om det inte inträffar några stora oväntade händelser.

Om en dryg vecka blir effekterna stora då riskerar sportbevakning och annan nyhetsrapportering utebli helt.

Maria Alåsen vid SJF-klubben på Östra Småland beklagar att det inte gick att komma överens men att frågorna man inte är överens om är så viktiga att konflikt var oundviklig och att kampmoralen är hög vid landets tidningar.

Konflikten handlar inte bara om lönenivåer utan lika mycket om upphovsrättsregler och anställningsvillkor för främst vikarier.

Om inte någon överenskommelse nåtts i helgen utökas konflikten på måndag då bland andra även Västerviks-tidningen omfattas av konflikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".