Ett år sen kineserna kom till stan

På söndagen är det ett år sedan Fanerdun kom till Kalmar.

Kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Johan Persson minns tillbaka på det hektiska året med kinesiskt samarbete.

- Det man minns är förhandlingarna och resorna till Kina, säger han till Sveriges Radio Kalmar.

Det var snabba ryck när Fanerduns ägare Jinxing Luo plötsligt landade i Kalmar, och berättade att han bestämt sig. Amsterdam var inte tillräckligt men Kalmarregionen hade vad som behövdes.

Bygget vid Snurrom har redan tagit fart, och om ett år tror Johan Persson att man kan se en rejäl förändring i området några kilometer utanför stan.

- Jag tror att mässhallarna bakom den gamla Cloettafabriken är bygda och att hotellet har påbörjats.

Sydsveriges journalister har fokuserat på Fanerduns etablering. Allt från kinesiska tegelstenar till arbetarnas löner har granskats, och kommunalrådet Johan Perssons arbetsrum har vid tillfällen varit fullsatt av medieuppbåd, där ortens tidningar har skickat in små arméer med skribenter mellan tv:s uppställda kamerastativ.

Bland annat kom nyheten om att Fanerdun skulle försöka värva kinesiska företagare med löften i broschyrer om att de automatiskt skulle få svenska medborgarskap om de hakade på erbjudandet.

- Den felaktigheten påtalades för ett halvår sedan ungefär. Och då togs den broschyren väck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".