Stort intresse för bidrag till äldrebostäder

Det är stort intresse för det nya statliga stödet till äldrebostäder. Redan efter två månader har Boverket fått ansökningar om pengar till över 1000 bostäder. Ett bygge i Kalmar har varit bland de första att få ta del av bidragen.

Det är bygget av 34 bostäder i Vasallparken i Funkabo.

I Kalmar kan också Bergagården bli aktuellt, men länsstyrelsen kan inte bevilja pengar dit än eftersom det ännu saknas bygglov.

Också Nybro, Västervik, Mönsterås och Torsås för diskussioner med länsstyrelsen om att få ta del av pengarna som sen ett par månader tillbaka finns tillgängliga för att få fart på byggandet av bostäder för äldre, efter den dramatiska minskningen dom senaste åren.

Behovet av nya bostäder för äldre är stort. Regeringens beräkning är att det försvunnit över 18.000 platser i äldreboenden dom senaste åren.

Regeringens investeringsstöd trädde i kraft den 1 juni och omfattar 500 miljoner i fem år; totalt 2,5 miljarder.

Stödet är på maximalt 130.000 kr för en lägenhet. Det handlar om särskilt boende lägenheter, där äldre kan få bo efter biståndsprövning av kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".