Torsåspartiet får avgörande roll kring vårdnadsbidrag

Mycket talar för att Torsås kommun kommer införa ett vårdnadsbidrag trots att kommunen styrs av socialdemokraterna. Vågmästarpartiet Torsåspartiet som hjälpte s till makten har nämligen beslutat att stödja kristdemokraternas förslag.

Partierna har fram till den sista september på sig att lämna yttranden till den motion som kristdemokraterna redan i våras väckte om ett vårdnadsbidrag.

Tidigare har alliansen i Torsås gjort klart att dom tänker stöjda förslaget när det väl kommer upp till beslut, så som det ser ut nu finns det alltså en majoritet för förslaget om vårdnadsbidrag i Torsås.

- Jag är jätteglad att dom stödjer oss och jag hoppas det går hela vägen fram säger kristdemokraternas Maria Jansson till Sveriges radio Kalmar.

Efter regeringens klartecken för ett par veckor sen att kommunerna får ge vårdnadsbidrag till föräldrar som helt eller delvis stannar hemma, så väntas frågan under hösten komma upp i flera kommuners fullmäktigeförsamlingar.

I de borgerligt styrda kommunerna i länet som t ex Mönsterås är man som vi berättat tidigare inne på att införa bidraget,  medan intresset är svalt i kommuner med vänsterstyre som t ex Kalmar.

Annorlunda i Torsås
Men i Torsås är som bekant den parlamentariska situationen annorlunda då socialdemokraterna styr i minoritet.

De fick Torsåspartiets röst när det gällde maktövertagandet och fick också hjälp av dom att få igenom budgetramarna för nästa år. Men Torsåspartiet tar ställning till varje enskild fråga för sig och är inget stödparti till socialdemokraterna, vilket blir tydligt nu.

- Och det kommer socialdemokraterna att få flera exempel på, säger Bert Appert, Torsåspartiet, till Sveriges radio Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista